Sázejte s námi

Podívejte se, kam jsme zasadili stromy

UPDATE 2023 našeho projektu na vysázení nových stromů, o které se přímo staráme.

Authentica plní své sliby a na jaře roku 2023 vysadila své první vlastní stromy. Výsadba stromů v obci Želešice probíhá od roku 2018 a to díky podpoře zástupce lesní správy, pana Ing. Jiřího Dohnala. Tato inciativa byla spuštěna Mysliveckým Spolkem Želešice a Hajany, kteří se stali důležitou součástí celého projektu a již v roce 2018 přispěli vytvořením prvního dřevěného oplocení.

Při výsadbě stromů se zaměřujeme především na ovocné stromy, jako jsou třešně, švestky, jabloně, ale také jeřabiny, lísky, habry, duby, buky a lípy. V lesní části jsme za podpory zástupce lesní správy vysadili smíšený les, kde najdeme smrky, buky a jedle.

Na podzim, v letech 2019 a 2020, provedli Myslivecké spolky Želešice a Hajani první hlavní výsadbu, při které vysadili přibližně 200 stromků. Druhá fáze výsadby se uskutečnila na podzim roku 2021 a to již s naší podporou, kdy jsme přidali dalších přibližně 50 stromků.

Na jaře roku 2023 jsme se aktivně zapojili do projektu výměny 37 suchých stromů za nové a zdravé stromky. V rámci našeho angažování v tomto projektu jsme nejen přispěli novými stromky, ale také jsme se postarali o vysvětlující cedulky, které informují veřejnost o jednotlivých druzích stromů a jejich významu.

Důležitou součástí naší péče o stromy je záměrně nezasahovat do trávy kolem stromů. Tento přístup pomáhá zpomalit vysychání půdy a zajišťuje více rosy, což je prospěšné pro rostliny a stromy.

Zvláštní pozornost věnujeme také mladým stromům. Pravidelně je zavlažujeme v době, kdy je dostatek vody, zejména během rozvozu vody a i během suchých letních období. Pravidelná zálivka je klíčová pro udržení a posílení kořenového systému stromů po výsadbě a v následujícím roce. Snažíme se tak zajistit, aby naše stromy měly dostatek živin a energie pro zdravý růst a aby přispívaly k obohacení našeho okolního prostředí.

31.01.2023/Fuchsová